Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

ΑΤΟΜΙΚΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ & ΤΑ ΟΦΕΛΗ

Για πολλούς αποτελεί «τάση της μόδας», ένας τρόπος για να δώσουν έμφαση στην ποιότητα τους και λιγότερο στην πραγματική τους αξία. Ας προσγειωθούμε όμως στην πραγματικότητα....
Η ατομική προπόνηση είναι το σύγχρονο εργαλείο για κάθε αθλητή ώστε να μπορέσει να βελτιωθεί σε τομείς που του είναι απαραίτητοι για την καθημερινότητα του στο άθλημα το οποίο έχει επιλέξει. Μέσα από την ατομική προπόνηση μπορεί να εξασκηθεί κανείς σε συγκεκριμένα αντικείμενα, κάτι που δε μπορεί να κάνει μέσα από την ομαδική προπόνηση.

«Τεχνική δουλεύω και στην ομαδική προπόνηση.»



Όλοι γνωρίζουμε ότι σε μία ομαδική προπόνηση ο χρόνος και οι επαναλήψεις μίας συγκεκριμένης άσκησης τεχνικής κατά μέσο όρο είναι 2΄ ή 20 επαναλήψεις. Αυτό σημαίνει ότι σε 3 προπόνησης/εβδομάδα ο αθλητής θα εκτελέσει τη συγκεκριμένη δεξιότητα 6΄ ή 60 φορές. Η φιλοσοφία και η λογική της ατομικής προπόνησης είναι να πολλαπλασιάσει τις επαναλήψεις μίας δεξιότητας κατά τέτοιο τρόπο, που θα βοηθήσει τον αθλητή να φτάσει στο επίπεδο στο οποίο επιθυμεί το γρηγορότερο δυνατό. Αυτό πρακτικά μεταφράζεται σε 10’/προπόνηση ή 100 επαναλήψεις/προπόνηση. Δηλαδή με 2 ατομικές προπονήσεις ανά εβδομάδα ο αθλητής μπορεί να εξασκηθεί σε μία συγκεκριμένη δεξιότητα έως και 200 φορές.

«Είμαι πολύ καλός στην τεχνική και δεν έχω ανάγκη την ατομική προπόνηση.»

Το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων αθλητών έχει δημιουργήσει μία κατηγορία η οποία ονομάζεται «χαμένα ταλέντα». Τέτοιοι αθλητές είναι αυτοί που έχουν εφησυχαστεί στο γεγονός πως σε μικρή ηλικία θεωρήθηκαν από κάποιους «ταλαντούχοι» και ποτέ δεν έδωσαν τη δέουσα προσοχή στην βελτίωση και την ανάπτυξη των γνώσεων τους. Το γεγονός πως υπάρχει αναπτυγμένη ικανότητα εκτέλεσης κάποιων δεξιοτήτων, δε σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει και τελειότητα.

«Είναι είδος πολυτελείας και κοστίζει πολλά χρήματα.»

Έχει καθιερωθεί πια ως όρος και στον αθλητικό χώρο θεωρείται είδος πολυτελείας. Για αυτό ευθύνονται πολλοί συνάδελφοι προπονητές ή πρώην αθλητές, οι οποίοι στο βωμό του χρήματος έχουν θυσιάσει  την αξία της προσφοράς. Το κόστος των ατομικών προπονήσεων έχει εκτοξευθεί δημιουργώντας έτσι απαγορευτικό κλίμα. Εμείς είμαστε αντίθετοι σε αυτό και το δηλώνουμε έμπρακτα. Θεωρούμε πως υπάρχουν παντού αξιόλογοι συνάδελφοι οι οποίοι με χαμηλό και λογικό κόστος παρέχουν τις υπηρεσίες τους, που τις περισσότερες φορές είναι ποιοτικότερες από τους «ακριβούς» γνωστούς-αγνώστους. Συνεπώς δε χρειάζεται να ξοδέψει κάποιος πολλά χρήματα για την ατομική του βελτίωση.


Τα οφέλη της ατομικής προπόνησης ή βελτίωσης

Όπως αναφέρεται και παραπάνω, η ατομική προπόνηση μπορεί να προσφέρει πολλά περισσότερα από την ομαδική, χωρίς όμως να υποβαθμίζει την αξία της. Μέσα από την ατομική προπόνηση ένας αθλητής μπορεί να κερδίσει:
  • Περισσότερες επαναλήψεις σε μία δεξιότητα
  • Τελειοποίηση της τεχνικής σε μικρότερο χρονικό διάστημα
  • Βελτίωση της φυσικής κατάστασης
  • Πνευματική προετοιμασία για τις διάφορες καταστάσεις ενός αγώνα
  • Βελτίωση της ατομικής τακτικής
  • Κοινωνικοποίηση και δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης
  • Αύξησης της αυτοπεποίθησης


Υπεύθυνοι Σχολής
Τουλουπίδης Νικόλαος    Ιωαννίδης Χρήστος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου